ΦΟΙΒΟΣ ΒΑΛΑΧΗΣ

<Ο Φοίβος Βαλαχής γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Ζει στο Τορίνο. Παίζει πιάνο, κιθάρα, ακορντεόν, μπουζούκι, μπαγλαμά και σαντούρι. Το 1977, απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών στο κλασσικό πιάνο, εγκαθίσταται στην Ιταλία, όπου σπουδάζει πληροφορική και παράλληλα παίρνει δίπλωμα τεχνικής και αυτοσχεδιασμού jazz. Το 1978, παίρνει το δεύτερο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό της UNESCO για μουσικές συνθέσεις για παιδιά. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και κοντσέρτα πιάνου με έργα του στην Ιταλία, Ελλάδα, Αγγλία και Γαλλία.
Έχει συνεργαστεί με συνθέσεις και τραγούδια του με το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τη Λέσχη Γραμμάτων του Τορίνο, το Manchester Conservatoire, το Μουσείο Ciputra Artpreneur στην Jakarta (Ινδονησία), το Σύλλογο Δικηγόρων του Τορίνο, τον Ιταλικό Σύλλογο Αρμενίων κ.ά. Έχει συνθέσει μουσική για φιλμ και ντοκιμαντέρ.
Η μουσική του μεταδίδεται εκτεταμένα από ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς κλασσικής και νεοκλασικής μουσικής. Έργα του κυκλοφορούν σε 5 συλλογές CD: Nocturnes Vol.1, A Day In Venice, Another Day, Color Your Life, The Triptych of Love. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες σύγχρονης μουσικής στο SoundCloud διεθνώς.
Αντιπροσωπευτικά κομμάτια της μουσικής του ακούγονται στα παρακάτω links:
soundcloud | my-musical-diary.
soundcloud.com | fivosvalachis.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με «άριστα». Κατέχει επίσης πτυχίο με «άριστα» της Θεολογικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου.
Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master of Art) και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στην Ιστορία της Τέχνης από το Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επιβλέποντα καθηγητή τον διακεκριμένο βυζαντινολόγο Robin Cormack. Η διδακτορική του διατριβή: Dionysios of Fourna. Artistic Creation and Literary Description εκδόθηκε στο Leiden τo 2008.
Το 1992 εισήχθη πρώτος, ύστερα από εξετάσεις, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει εργαστεί ως επιμελητής σε πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων, Διευθύνσεις και Μουσεία, και ως προϊστάμενος στην 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λαμία και αρμοδιότητα τους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας, στο Νομισματικό Μουσείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από το 2014 είναι Διευθυντής του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου.
Υπήρξε ερευνητής της Χριστιανικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό την εποπτεία του αείμνηστου Ακαδημαϊκού Μανόλη Χατζηδάκη, καθώς επίσης και ειδικός μεταπτυχιακός υπότροφος στην έδρα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την εποπτεία του μετέπειτα Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Λ. Βοκοτόπουλου.
Έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε πλήθος διεθνών και τοπικών επιστημονικών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά για την νεολιθική, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή και τέχνη (σφραγιδόλιθους, νομίσματα, γλυπτά, μικροτεχνία) την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή εποχή και τέχνη (χειρόγραφα, τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, ψηφιδωτά, νομίσματα, τέμπλα, μικροτεχνία, κοσμήματα), τη βυζαντινή οχυρωματική και τη μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική.
Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση σημαντικών εκθέσεων αρχαιοτήτων και έργων τέχνης σε Μουσεία, Πινακοθήκες και Πολιτιστικά Κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας επιμεληθεί επίσης την έκδοση πολλών από τους συνοδευτικούς καταλόγους. Έχει συγγράψει αρχαιολογικούς οδηγούς και λήμματα για φορητές εικόνες, χειρόγραφα, νομίσματα, μετάλλια, γλυπτά, κεραμικά, κοσμήματα, ιερατικά άμφια, εκκλησιαστικά αντικείμενα και χαλκογραφίες.
Έχει λάβει μέρος ως υπεύθυνος ανασκαφικών ερευνών στην Καστοριά, το Νεστόριο, την Εύβοια, τη Σαλαμίνα, την Υπάτη, τη Λαμία, τις Λιβανάτες, τον Αχινό και το Λιανοκλάδι Φθιώτιδας. Έχει οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ενηλίκους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς και το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη.
Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Cornel και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στον τομέα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Neapolis της Πάφου, στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Institute of Classical Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.
Έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων για την τέχνη και τον πολιτισμό στο διεθνή και ελληνικό τύπο, τηλεόραση και ραδιόφωνο, καθώς και σε ιστότοπους.
Ως Αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS (διεθνής οργανισμός υπό την αιγίδα της UNESCO για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων) έχει οργανώσει σεμινάρια και ημερίδες αφιερωμένες στην προστασία και αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Έχει διοργανώσει τα Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια: «Ο Θεσμός της Χορηγίας από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα» το 2014 στη Θεσσαλονίκη και «Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα στην Αττική και τον Αρχαίο Κόσμο» το 2015 στην Αθήνα.
Έχει αναδειχθεί υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Σαριπολείου Κληροδοτήματος αριστούχων του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Πανεπιστημίου του Harvard. Υπήρξε ερευνητής του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Dumbarton Oaks της Ουάσιγκτον. Έχει ανακηρυχτεί Επίτιμος Δημότης του Δήμου Υπάτης (2010) και του Δήμου Λαμίας (2014), καθώς επίσης και άμισθος σύμβουλος πολιτισμού και τουρισμού του Δήμου Ερέτριας (2017)
Είναι μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, της Society for the Promotion of Byzantine Studies, της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του ICOMOS Cultural Routes, της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής για τις τοιχογραφίες του ICOMOS, του Διοικητικού Συμβουλίου του εν Αθήναις Ιδρύματος Όρους Σινά, του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Στερεάς Ελλάδας, του Συμβουλίου Μουσείων, του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, της Επιστημονικής Επιτροπής Εκδόσεων του ΤΑΠ, πολλών Υπηρεσιακών Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ υπήρξε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά και του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Είναι ιδρυτικό μέλος της International Federation of Finance Museums (New York 2013) και εκλεγμένος εκπρόσωπος των νομισματικών μουσείων της Ευρώπης στο ICOMON.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΦΦΕΣ

O Ιωάννης Καφφές αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και συνέχισε τις σπουδές του αρχικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (MSc in Public Economics and Policy) και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (MSc/LLM Δίκαιο και Οικονομία). Έχει εστιάσει επαγγελματικά στον τομέα του τεχνολογικού δικαίου και στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει νομικά μια σειρά από σωματεία και εταιρείες. Είναι μέλος του International Association of Privacy Professionals (IAPP). Τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται συμβουλευτικά στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων και παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη και αλληλεπίδραση των νέων τεχνολογιών (π.χ.: blockchain) στον τομέα της νομικής επιστήμης. Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ

Ζει και εργάζεται στη Λάρισα όπου και διατηρεί φωτογραφική επιχείρηση στο κέντρο της πόλης. Τα τελευταία 7 χρόνια η φωτογραφία είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής του. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και η δουλειά του έχει εκδοθεί σε μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών και έντυπων περιοδικών. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδρυτικό μέλος του φωτογραφικού γκρουπ ‘’fplus’ και μέλος της διεθνής φωτογραφικής κολεκτίβας BULB.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ-RATCLIF

Η Αφροδίτη Οικονομίδου είναι επιμελήτρια εκθέσεων και Art Project Manager. Θεσσαλονικιά στην καταγωγή, ζει και εργάζεται τα τελευταία 30 χρόνια ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα. Είναι πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και Διπλωματούχος ξεναγός, αλλά ασχολείται από το 1985 με τη διοργάνωση φεστιβάλ, διεθνών πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, όπως το Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκης, η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου, το BIG Torino, η Χειμερινή Ολυμπιάδα του Τορίνο, η Artissima International Art fair, κ.λπ. Δραστηριοποιείται ως επί το πλείστον στο χώρο των εικαστικών τεχνών και της φωτογραφίας και συνεργάζεται με Ιδρύματα, Πολιτιστικούς Φορείς και Μουσεία σε όλη την Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρωσία.

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Η Ελένη Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα, όπου και είχε την πρώτη της επαφή µε το χορό. Το 2014, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο London Contemporary Dance School (The Place) και από τότε εργάζεται ως επαγγελµατίας performer, χορογράφος και καθηγήτρια χορού. H Ελένη έχει συνεργαστεί επαγγελµατικά µε χορογράφους και καλλιτέχνες από όλον τον κόσµο, όπως οι Μαριέλα Νέστορα, Luca Silvestrini (Protein Dance), Joanna Kalm, Seke Chimutengwende, Livia Rita, Alexis Blake, Sophie Nϋezel, Anders Duckworth και Daniel Persson (Humanah Productions). Έχει, επίσης, παρακολουθήσει σεµινάρια χορού, αυτοσχεδιασµού και χορογραφίας µε καταξιωµένους καθηγητές, όπως οι David Zambrano, Ernesto Edivaldo, Bruno Caverna, Rick Nodine και Sue MacLennan. Το 2014, αποφάσισε να ξεκινήσει την οµάδα A(r)CT, µε σκοπό να προωθήσει το χορό και γενικότερα τις τέχνες σε ασυνήθιστα σηµεία και απρόσµενους χώρους. Η οµάδα της έχει συµµετάσχει µέχρι σήµερα σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και Αγγλία µε ποικίλα έργα. Μερικά παραδείγµατα: Rabbitlab 2.0, Κυριακές στην Tεχνόπολη, In Progress Feedback Festival 2017, Αthens Video Dance Project Festival 2016 (Αθήνα), 1η και 2η Πλατφόρµα σύχρονου χορού του θεάτρου ΠΚ (Αθήνα), 1ο Φεστιβάλ Χορού του Χοροχρόνου (Αθήνα), Resolution 2016 και Fringe Shorts 2015 στο The Place (Λονδίνο), Summer Streets 2015 στη Regents Street, Friday League στο Theatre Delicatessen (Λονδίνο), Motus Festival στο Milton Keynes (Αγγλία), 2ο Scratch Festival (Αθήνα), Emerging Choreographers Platform 2015 στο Broadway Theatre (Λονδίνο).

ΠΕΝΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

Η Πένη Παπουτσή γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (με άριστα). Πραγματοποίησε μαθήματα φωνητικής με την Έλλη Νικολαΐδη, και ζωγραφικής με το Βασίλη Βασιλειάδη. Αμέσως μετά την αποφοίτησή της από τη σχολή προσλαμβάνεται στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου, όπου παρέμεινε στον θίασό του επί σειρά ετών, ερμηνεύοντας βασικούς και πρώτους ρόλους σε όλο το φάσμα του ρεπερτορίου.
Διετέλεσε διευθύντρια του Θεατρικού τμήματος του Δήμου Χαϊδαρίου, παρουσιάζοντας σε σκηνοθεσία της ίδιας στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου, το έργο του Άγγελου Τερζάκη «Γαμήλιο Εμβατήριο» με την ομάδα «Σκηνοβάτες» και το μονόπρακτο του Τενεσί Ουίλιαμς «Η Αδέσμευτη».
Διδάσκει το μάθημα της υποκριτικής σε δραματικές σχολές του Υ.Π.Π.Ο επί 10 έτη. Έλαβε μέρος σε εκπομπές λόγου στο ραδιόφωνο και πρωταγωνίστησε στην εκπομπή της Ε.Ρ.Τ «Το θέταρο της Δευτέρας». Έχει εκδώσει μία ποιητική συλλογή με την Ιταλο-ελληνική Πολιτιστική οργάνωση “μicrokosmos”. Είναι ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Θ.Ε.Ρ.Ο.Σ.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΤΗ

Η Γεωργία Πλατανίτη είναι εκπαιδευτικός με πολυετή εργασιακή εμπειρία στην εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην προσχολική αγωγή. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής τέχνης στο Θέατρο των Αλλαγών, καθώς και μαθήματα χοροθεάτρου και φωνητικής-τραγουδιού στο Armani Musical Theater Center. Η συμμετοχή της σε θεατρικές παραστάσεις αποτελούν επιπλέον στοιχεία που συνθέτουν το καλλιτεχνικό προφίλ της, ενώ η αξιοποίηση θεατρικών μεθόδων και τεχνικών στην εκπαιδευτική διαδικασία, φαίνεται να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο αυτούς προσανατολισμούς της.
Επιπρόσθετα, έχει συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων και επιμορφώσεων αναφορικά με θέματα πολιτισμικής προσβασιμότητας & διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, ενώ είναι μέλος στο Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην Εκπαίδευση, ακολουθώντας συστηματικά τις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις του. Είναι εθελόντρια εμψυχώτρια σε εργαστήρια θεατρικού και εκπαιδευτικού παιχνιδιού σε κοινωφελείς οργανισμούς, προωθώντας την κοινωνική συμπερίληψη, την ενσωμάτωση, τα ανθρωπινά δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και συμμετέχοντας στο σχεδιασμό πολιτιστικά προσβάσιμου υλικού.

Σύμβουλοι
Φοίβος Βαλάχης
Γεώργιος Κακκαβάς Δρ
Ιωάννης Καφφές
Κώστας Κρουστάλλης
Αφροδίτη Οικονομίδου
Ελένη Παπαϊωάννου
Πένυ Παπουτσή
Γεωργία Πλατανίτη